Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Οι κανονισμοί για το χέρι που άλλαξαν


Πολλές οι παρεξηγήσεις μέχρι τώρα για τις φάσεις όπου η μπάλα βρίσκει σε χέρι ποδοσφαιριστή, είτε αυτός είναι στην επίθεση (Μάντσεστερ Σιτι-Τότεναμ) είτε στην άμυνα, όπως του Μπίσεσβαρ στο Άγιαξ-ΠΑΟΚ ή το χθεσινό στο Καραϊσκάκης.
Ας δούμε όσο πιο αναλυτικά τι έχει συμβεί με την αλλαγή του κανονισμού:


ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Ας θυμηθούμε πρώτα τι έλεγε μέχρι τώρα ο κανονισμός για το χέρι. Σύμφωνα με τον κανονισμό, για να υπάρχει παράβαση, θα πρέπει να υπήρχε ηθελημένη επαφή του χεριού με την μπάλα. Το κρίσιμο σημείο, η πρόθεση δηλαδή, προσδιοριζόταν με βάση τρεις παραμέτρους.

Η πρώτη ήταν το απλό, το αν πηγαίνει το χέρι στην μπάλα. Η δεύτερη η απόσταση, για να “συγχωρέσει” περιπτώσεις που ο παίκτης δεν περιμένει την μπάλα πάνω του και αυτή έρχεται από πολύ κοντά. Η τρίτη ήταν η περίφημη θέση των χεριών.

Τίποτε άλλο δεν έλεγαν οι κανονισμοί, ούτε για το που πάει η μπάλα, ούτε για παίκτη που κάνει τάκλινγκ, κτλ. Πλέον, οι νέοι κανονισμοί έρχονται να τα σβήσουν όλα αυτά και να τα βάλουν σε πιο καθορισμένα "κουτάκια".



ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ;

Πάμε να τα δούμε, ένα προς ένα. Πότε έχουμε παράβαση για χέρι;

 Η "ηθελημένη κίνηση του χεριού προς την μπάλα" προφανώς και εξακολουθεί να συνιστά παράβαση.
 Παράβαση επίσης έχουμε όταν "το χέρι κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο". Εδώ για πρώτη φορά δίνεται πιο σαφής ερμηνεία στο "η θέση των χεριών".
 Σαφής οδηγία για παράβαση "όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το ύψος του ώμου", ακόμα και σε τάκλινγκ. Με την υποσημείωση εδώ πως δεν υπάρχει παράβαση αν η μπάλα βρει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του παίκτη, άτσαλο διώξιμο, κτλ.
Καταργείται η δικαιολογία της απόστασης. Το "χέρι που κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο" και το "χερι πάνω από τον ώμο" θεωρούνται παράβαση, ΑΚΟΜΑ κι όταν η μπάλα έρχεται απευθείας από αντίπαλο.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ;

Οι κανονισμοί για πρώτη φορά εξηγούν τι ΔΕΝ συνιστά παράβαση.

Όταν η μπάλα χτυπάει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του αμυντικού.
Όταν η μπάλα έρχεται από αντίπαλο που είναι πολύ κοντά (εκτός κι αν το χέρι είναι στις "αφύσικες" θέσεις που εξηγήσαμε πριν).
 Όταν το χέρι είναι κοντά στο σώμα και δεν το κάνει "αφύσικα μεγαλύτερο".
 Όταν ένας παίκτης πέφτει και το χέρι του είναι ανάμεσα στο έδαφος και το σώμα για να το στηρίξει, αλλά δεν εκτείνεται κάθετα ή οριζόντια μακριά από το σώμα.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟ

Τέλος, για πρώτη φορά έχουμε διατύπωση κανονισμών που αφορούν το χέρι των επιτιθέμενων παικτών.

 Υπάρχει παράβαση όταν η μπάλα βρίσκει στο χέρι του παίκτη και εκείνος μετά σκοράρει ή δημιουργεί ευκαιρία για γκολ.
 Όταν σκοράρει με το χέρι, ακόμα και χωρίς να το θέλει, η μπάλα πχ βρίσκει πάνω του.

Με αυτές τις τελευταίες οδηγίες η IFAΒ θέλει να βγάλει εντελώς το χέρι από τις επικίνδυνες προσπάθειες των επιτιθέμενων, αλλά να αφήσει το παιχνίδι να συνεχιστεί αν πχ η μπάλα χτυπάει στο χέρι ενός παίκτη χαμηλά στο γήπεδο, εκεί που δεν μπορεί να σκοράρει ή να δημιουργήσει ευκαιρία για γκολ. 

Και επειδή η χθεσινή φάση στο Ολυμπιακός-Κράσνονταρ συζητιέται αρκετά (όχι βέβαια στα Μέσα της Αθήνας που φοβούνται να την αναδείξουν αφού όποιος το κάνει κινδυνεύει με απόλυση) είναι ξεκάθαρο ότι με οποιοδήποτε κανονισμό, είτε νέο, είτε παλιό, το απλωμένο αυτό χέρι που είναι σε εντελώς αφύσικη θέση αποτελεί τον ορισμό του πέναλτι!   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου