Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Μισό δισ. ευρώ στο χάθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα!


Σκληρό παιχνίδι για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League και το μέλλον της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα! Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το πρωτάθλημα, το ενδεχόμενο υποβιβασμού του Παναθηναϊκού, η διαβούλευση για τα γεγονότα μείζονος σημασίας και το σχέδιο νόμου για την υποχρέωση καθολικής κάλυψης της χώρας με τηλεοπτικό σήμα θα καθορίσουν την πορεία της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η Nova -εν μέσω της διαδικασίας για την εξεύρεση επενδυτή για το 32,7% της Forthnet- έχει εξασφαλίσει για την επόμενη σεζόν τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακού, ΑΕΛ, Αστέρα Τρίπολης, Λεβαδειακού, Πανιώνιου και ΠΑΣ Γιάννινα. Οι υπόλοιπες ομάδες, με επικεφαλής τον Παναθηναϊκό, ο οποίος κινδυνεύει με υποβιβασμό, θέλουν να διαπραγματευτούν με την Cosmote TV και την ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να δώσει η ΕΡΤ χρήματα στις μικρές ομάδες αποκτώντας τα δικαιώματα της επόμενης σεζόν, με τους προέδρους τους να ζητούν τα τριπλάσια ποσά. Στο παρελθόν, όταν υπήρχε ο ανταγωνισμός Nova – Alpha Digital, το σπάσιμο των συμβολαίων των ομάδων με τη Nova έφερε την κατάρρευση της τότε εταιρείας του Alpha. Βέβαια, για να γίνει κατανοητό τι έχει συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία δέκα χρόνια δόθηκε μισό δισ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ τη σεζόν) στις ομάδες από τα τηλεοπτικά δίκτυα, χωρίς ωστόσο να βελτιωθεί το θέαμα, να αυξηθούν τα εισιτήρια και να βελτιωθεί το τηλεοπτικό προϊόν.

Η εν εξελίξει διαβούλευση για τα γεγονότα μείζονος σημασίας από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα καταλήξει στη σύνταξη της λίστας των αθλητικών και όχι μόνο γεγονότων, τα οποία θα μεταδίδονται ταυτόχρονα και από τη συνδρομητική τηλεόραση και την ελεύθερη. Θυμίζουμε για παράδειγμα την πρακτική της Cosmote TV, που μετέδιδε σε ζωντανή μετάδοση αποκλειστικά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Ποδοσφαίρου και στη συνέχεια, αφού είχε τελειώσει και είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, ακολουθούσε η μετάδοση από ελεύθερο τηλεοπτικό δίκτυο. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η ΓΓΕΕ προσδιόρισαν στη διαβούλευση ως τέτοια γεγονότα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον ημιτελικό και τον τελικό του εθνικού και ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου, τον τελικό του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης (Eurobasket και Mundobasket).

Μετά το Πάσχα θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική καθολική κάλυψη της χώρας με τηλεοπτικό σήμα, μέσω δορυφόρου ή διαδικτύου, με επιδότηση των νοικοκυριών στις περιοχές που δεν καλύπτει η Digea. Το αγκάθι εδώ είναι η πολιτική των τηλεοπτικών σταθμών, που επιλέγουν (περίπτωση Alpha – Nova) να απέχουν από τις πλατφόρμες επικαλούμενοι εμπορικές συμφωνίες. Στην περίπτωση της ΕΡΤ, η νομοθεσία περί συνδρομητικής τηλεόρασης επιβάλει σε κάθε πλατφόρμα την υποχρεωτική μεταφορά των προγραμμάτων της (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3).

ΠΗΓΗ: typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου