Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

«Έτοιμη η Ελλάδα για το VAR»


Πεπεισμένος ότι η το ελληνικό ποδόσφαιρο  είναι απόλυτα έτοιμο για την εφαρμογή του VAR στην Super League, εμφανίστηκε o Ντέιβιντ Ελερέι, τεχνικός διευθυντής του IFAB (International Football Federation Council), του Διεθνούς συμβουλίου Ποδοσφαίρου, που καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον 63χρονο Αγγλο πρώην διαιτητή, αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε χθες στους εκπροσώπους της Super League, στα γραφεία της ΕΠΟ, σχετικά με την χρησιμότητα και την εφαρμογή του Video Assistant Referee. Μία συνάντηση, με άκρως θετικά αποτελέσματα, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, μιλώντας μπροστά στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά από όλες αυτές τις συναντήσεις που είχατε και την ενημέρωση στην Super League, σας  έχει δημιουργηθεί η αίσθηση εάν είναι έτοιμο το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ελληνική Super League για να αποδεχθεί το VAR, τη νέα τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείται στο ποδόσφαιρο;
«Θεωρώ θεωρητικά και φιλοσοφικά σκεπτόμενος ότι από την συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους των ομάδων, εισέπραξα πως είναι έτοιμοι. Είδαν και αντιλήφθηκαν πόσα οφέλη έχει μία τέτοια διαδικασία, πόσο πιο δίκαιο και πιο σωστό και πιο εκλυστικό γίνεται το προϊόν. Θεωρώ ότι είναι μία διαδικασία που θα τύχει της άμεσης και πλήρης αποδοχής από την πλευρά των ομάδων. Θα χρειαστούν να διευθετηθούν διαδικαστικά θέματα, που αφορούν για παράδειγμα τον διαγωνισμό για το τεχνικό κομμάτι ή την εκπαίδευση των διαιτητών», θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ντέιβιντ Ελερέι.
«Εκπαιδευτικός», σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, αφού ήταν δάσκαλος γεωγραφίας σε δημόσιο σχολείο του Χάροου, κατάφερε να συνδυάσει καριέρα στην εκπαίδευση και στα γήπεδα. Ηταν ένας από τους τελευταίους μη επαγγελματίες διαιτητές, αποχώρησε από τα γήπεδα, στις 3 Μαϊου 2003 (Νιούκαστλ-Μπέρμιγχαμ 1-0).
Η ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου για την χρήση του VAR, φέρνει στην σκέψη και αποτελεί προβληματισμό προς συζήτηση, την απόφαση των ομάδων της Premier League, του πιο πλούσιου πρωταθλήματος στον κόσμο, να ψηφίσουν ενάντια στην χρήση του VAR από την ερχόμενη περίοδο.
«Σχετικά με την συσχέτιση με την άρνηση της Premier League να την εφαρμόσει άμεσα και να αναβάλει την εισαγωγή της διαδικασίας για τον επόμενο χρόνο δεν είναι κάτι που με ανησυχεί, γιατί δεν είναι μία διαδικασία που αμφισβητεί την αξία του όλου εγχειρήματος. Αν δείτε υπάρχουν πολλά εγνωσμένης αξίας πρωταθλήματα στην Ευρώπη και τον κόσμο, που χρησιμοποιούν ήδη το VAR.  Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ το χρησιμοποιούν ήδη, η Ισπανία, η FIFA θα το χρησιμοποιήσει στο επόμενο Μουντιάλ. Απλά υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές οπτικές γωνίες. Και ποιά μεγαλύτερη ένδειξη για την αξία του και για το πόσο πολύ το πιστεύει η FIFA και επενδύει σε αυτό το σύστημα από την χρήση του στο επερχόμενο παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας».
Πως θα είναι άραγε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία με την τεχνολογία VAR;
«Αυτό που περιμένω είναι ότι σαφέστατα θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις. Όμως είμαι σίγουρος ότι το ποδόσφαιρο και το θέαμα θα είναι πολύ δικαιότερο, οι ποδοσφαιριστές θα έχουν πολύ καλύτερη αγωνιστική συμπεριφορά εντός του γηπέδου, γιατί θα γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται και από τις κάμερες, οπότε θα αποφύγουμε συμπεριφορές που είναι παραβατικές», τόνισε στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998, λόγω υποχρεώσεων στο σχολείο που δίδασκε, απ? όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2009. Παρουσιάστηκε όμως σε 78  διεθνείς αγώνες σε 35 χώρες, συμπεριλήφθηκε στους πίνακες της Premier League και της FIFA από το 1992,ενώ διαιτήτευσε τον τελικό του FA Cup, την μέγιστη εγχώρια τιμή για διαιτητή στην Αγγλία.

Μέχρι τώρα τι έχει αλλάξει και τι νομίζετε ότι μπορεί να αλλάξει στο μέλλον αυτή η νέα τεχνολογία για το ποδόσφαιρο;
«Μέχρι τώρα θεωρώ ότι έχει προσφέρει πολλά ήδη. Για παράδειγμα να αναφέρω την Ιταλία όπου έχει υπάρξει σημαντική μείωση στις κίτρινες κάρτες που δόθηκαν, όσο και στις κόκκινες κάρτες. Μιλάμε για ποσοστά του 20 και 25%, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο υψηλά είναι τα νούμερα. Η ροή του παιχνιδιού έγινε πολύ δικαιότερη, οι αποφάσεις έγιναν πιο σωστές. Αυξήθηκε η ακρίβεια στην λήψη σωστών αποφάσεων, οπότε θεωρώ ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση και το προϊόν αναβαθμίζεται, στην κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας και αμεροληψίας του παιχνιδιού».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το... πείραμα με το VAR, που τα τελευταία δύο χρόνια δοκιμάζεται σε περισσότερες από 20 διοργανώσεις ανά τον κόσμο, έτυχε λεπτομερούς ανάλυσης από το Πανεπιστήμι KU Leuven από το Βέλγιο. Οι πρώτες στατιστικές πληροφορίες παρουσιάστηκαν στα μέλη της IFAB σε περισσότερους από 800 αγώνες που χρησιμοποίησαν το VAR και τα αποτελέσματα ήταν είναι θετικά και ενθαρρυντικά.
Τα πρωτόκολλο της IFAB αναφέρεται ότι το VAR θα χρησιμοποιείται για την αμφισβήτηση των γκολ, τα πέναλτι και τις κόκκινες κάρτες. Συμβαίνει αυτό μέχρι τώρα;
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι συμβαίνει αυτό, γιατί δεν είναι κάτι που επίκειται στην ευελιξία της ομοσπονδίας ή της διοργανώτριας αρχής. Το πρωτόκολλο είναι ενιαίο για όλο τον κόσμο, εφαρμόζεται από όλους και για όλους με τον ίδιο τρόπο, επομένως δεν υπάρχει κάτι, κάποιος τρόπος για να αλλάξει κάτι, να διαφοροποιηθεί και ήδη βρίσκεται στην σωστή διαδικασία. Θέλω να συμπληρώσω, ότι εκτός από τις τρεις περιπτώσεις που αναφέρατε υπάρχει και μία τέταρτη που αφορά την λανθασμένη ταυτοποίηση παραβάτη ποδοσφαιριστή. Δηλαδή ποδοσφαιριστής που παίρνει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα εσφαλμένα, ενώ έπρεπε να την πάρει κάποιος άλλος. Είναι η τέταρτη περίπτωση που μπορεί να επέμβει το VAR».

Επειδή το πρωτόκολλο είναι παγκόσμιο, ως  στρατηγική του IFAB έχει αναφερθεί η δίκαιη ανάπτυξη του  ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο σε όλες τις διοργανώσεις  πλέον με την χρήση του VAR.
«Όπως οι κανόνες του ποδοσφαίρου από την FIFA και το IFAB είναι κοινοί για όλο τον κόσμο και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο, τώρα πια και το VAR είναι μέρος των κανόνων του παιχνιδιού, επομένως θα είναι κοινή η εφαρμογή του σε όλες τις χώρες του κόσμου».
Το 1994 μετά τον τελικό του FA Cup (14 Μαϊου)  που είχατε διαιτητεύσει ανάμεσα στην Τσέλσι και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (0-4), ο τότε πρόεδρος της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον είχε πει: «Η Ευρώπη χρειάζεται διαιτητές όπως εσύ. Δεν με ενδιαφέρει  εάν ήταν το δεύτερο πέναλτι (που εκτέλεσε εύστοχα ο Ερίκ Καντονά) φάουλ ή όχι. Εδειξες δύναμη και κουράγιο». Θα μπορούσατε να πείτε εσείς σήμερα  κάτι ανάλογο  σε κάποιον διαιτητή τώρα με την χρήση του VAR;
«Αυτό που ζητάει η FIFA και το IFAB από τους διαιτητές είναι να είναι δυνατοί, να έχουν το κουράγιο να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις και να τις υποστηρίζουν αυτές τις αποφάσεις εντός του αγωνιστικού χώρου. Σαφέστατα και αυτό που μου είπε ο κύριος Γιόχανσον είναι κάτι όμορφο και άκρως τιμητικό για εμένα, αλλά εάν κοιτάξω πίσω και δω την απόφασή μου, θα δω μία λάθος απόφαση κι εάν είχα το περιθώριο να μπορούσα να αλλάξω την απόφασή αυτή, σίγουρα θεωρώ, ότι η ζωή μου και ανάμνηση μου από αυτό το παιχνίδι θα ήταν πολύ καλύτερη. Θα θυμόμουν αυτό το παιχνίδι με πολύ καλύτερη διάθεση. Το σημαντικό είναι να πάρεις την σωστή απόφαση, να αποφύγεις το μεγάλο λάθος. Εάν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με μία λάθος απόφαση, είναι καλύτερο να έχεις την ευκαιρία να δεις την επανάληψη. Είναι καλύτερο για τους διαιτητές, για το παιχνίδι, καλύτερο για το ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι οι διαιτητές πρέπει να είναι δυνατοί, γιατί δεν είναι όλες οι αποφάσεις, μαύρο ή άσπρο. Γενικότερα είναι το κομμάτι που αφορά την σωστή απόφαση και όχι τι είναι καλό ή όχι. Επομένως αυτό που είναι σημαντικό για το ποδόσφαιρο, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των σωστών αποφάσεων κατά την διάρκεια του παιχνιδιού».
Δεν θέλησε, όπως ήταν λογικό, να σχολιάσει, όταν του ζητήσαμε την φάση του γκολ στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, αλλά  απάντησε στην ερώτησή του ΑΠΕ -ΜΠΕ σχετικά με το πέναλτι στον επαναληπτικό αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Γιουβέντους στο Bernabeu, λέγοντας:
«Ηταν μία σωστή απόφαση. Δεν έχει σημασία ο χρόνος ή τι κρίνει. Ηταν μία σωστή απόφαση».
H επαναστατική αλλαγή στη Super League, η εισαγωγή  του περίφημου VAR (Video Assistant Referee, στην υπηρεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφασίστηκε στις 18 Ιανουαρίου, μετά τη συνάντηση που είχαν του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο. Το μεγάλο πρόβλημα, που αφορούσε το κόστος του εγχειρήματος, ξεπεράστηκε, εντάσσοντας το VAR στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου