Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Τι γίνεται με το Financial Fair Play;



Ισχύει ή δεν ισχύει; Ασχολείται η UEFA ή δεν ασχολείται; Προβληματίζει τις ομάδες ή το γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι;

Αυτό που έγινε φέτος με την Παρί Σεν Ζερμαίν και τις εξωπραγματικές μεταγραφές της, πρέπει να ξεκαθαρίσει και θα ξεκαθαρίσει όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Η UEFA λοιπόν ανακοίνωσε ότι αρχίζει έρευνα για τα οικονομικά της Παρί Σεν Ζερμέν και για το εάν υπάγεται ακόμα στους κανονισμούς του Financial Fair Play, μετά από τις πρόσφατες μετακινήσεις του Νεϊμάρ και του Κιλιάν Εμπαπέ.

Οι αξιωματούχοι της UEFA ξεκαθάριζαν τις περασμένες ημέρες, ότι δεν ήταν δυνατό να εμποδίσουν την προσπάθεια μεταγραφών και ότι η όποια έρευνα θα πραγματοποιούνταν μετά το τέλος της προβλεπόμενης μεταγραφικής περιόδου. Εξάλλου όπως σωστά υποστήριζαν, η Παρί θα μπορούσε να πουλήσει κάποιον ή κάποιους παίκτες της. Να όμως που δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα.  

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η UEFA, φαίνεται ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες κάτι που σημαίνει ότι οι Γάλλοι ξεκινούν κανονικά και μέσα από πιθανές χορηγικές συμφωνίες μπορεί να παρουσιάσουν έσοδα.

Τι σημαίνει όμως FFP. Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, ένας σύλλογος απαγορεύεται να έχει έξοδα μεγαλύτερα από 30.000.000 ευρώ σε σχέση με τα έσοδά του σε βάθος τριετίας! Όχι λοιπόν στον ένα χρόνο, αλλά σε βάση τριετίας!

Ποια θεωρούνται έσοδα; Η UEFA λαμβάνει υπόψη όλα τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία ενός συλλόγου, προσαρμοσμένα στις τιμές της τρέχουσας αγοράς, ώστε να μην υπολογίζονται πάντοτε στο σύνολό τους "φιλικές" χορηγίες, όπως αυτές που δέχεται πχ. η Παρί Σεν Ζερμέν από τη χώρα των ιδιοκτητών της, το Κατάρ. Ως έξοδα λογίζονται όλες οι δαπάνες, πλην εκείνων που αφορούν σε ακαδημίες, γήπεδα, γυναικεία τμήματα ποδοσφαίρου και οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Κάθε ομάδα οφείλει να συμμορφώνεται στους κανονισμούς έτσι ώστε να λαμβάνει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, κάτι που εξετάζεται κάθε Μάρτιο.  

Η ανακοίνωση της UEFA για το θέμα της Παρί, αναφέρει:

"Το ερευνητικό τμήμα του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου των Συλλόγων της UEFA άνοιξε επίσημη έρευνα για την Παρί Σεν Ζερμέν, στο πλαίσιο του διαρκούς ελέγχου των συλλόγων υπό τους κανονισμούς του Financial Fair Play (FFP). Η έρευνα θα εστιάσει στη συμμόρφωση του συλλόγου με τις απαιτήσεις του ισοσκελισμού των οικονομικών, συγκεκριμένα μετά από την πρόσφατη μεταγραφική δραστηριότητα.

Τους επόμενους μήνες, το ερευνητικό τμήμα του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου των Συλλόγων της UEFA θα κάνει διαδοχικές συναντήσεις ώστε να αξιολογήσει προσεκτικά όλα τα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση.

Η UEFA θεωρεί το Financial Fair Play κομβικό διοικητικό μηχανισμό, που αποσκοπεί στη διασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Η UEFA δεν θα προβεί σε περαιτέρω σχόλια πάνω στο θέμα, όσο υπάρχει σε εξέλιξη η έρευνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου