Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Αποκάλυψη για απάτη όπου εμπλέκεται και η ΑΕΚ


Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times εμπλέκει τον Δημήτρη Μελισσανίδη, σε έρευνα διεθνών ελεγκτών για πιθανή απάτη ύψους 200 εκατ δολ - Πως εμπλέκουν την ΑΕΚ με αναφορές σε άτοκο δάνειο για το γήπεδο και πληρωμή μεμονωμένων ποδοσφαιριστών.

Ένα ασυνήθιστο δημοσίευμα ήρθε σήμερα στο φως από τους Financial Times. Κι είναι ασυνήθιστο γιατί πέρα από τις οικονομικές λεπτομέρειες που αφορούν επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς, ανάμεσα στα άλλα, κάνει αναφορές και στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Κεντρικό πρόσωπο του κειμένου είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Η βασική θεματολογία του εστιάζει σε πιθανή απάτη ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων που εξετάζουν εξονυχιστικά διεθνείς ελεγκτές στην εταιρία Aegean Marine Petroleum Network, ιδρυτής της οποίας είναι ο Μελισσανίδης.

Στο άρθρο όμως των Financial Times γίνεται αναφορά στην ΠΑΕ ΑΕΚ καθώς όπως γράφει χαρακτηριστικά, ένα ποσό 2,7 εκατ δολαρίων από μια εταιρία που εμπλέκεται στην υπόθεση φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως «άτοκο δάνειο για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου» και η ίδια εταιρία «φέρεται να έκανε μεμονωμένες πληρωμές σε ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ».

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Βρετανίδας δημοσιογράφου Kerin Hope που έχει τίτλο «Ορκωτοί ελεγκτές διερευνούν πιθανή απάτη ύψους 200 εκατ δολαρίων από την Aegean Marine»:

«Ερευνά διεθνών ελεγκτών εξετάζει αν υπήρξε απάτη ύψους 200 εκατ. δολαρίων στην Aegean Marine Petroleum Network, ιδρυτής της οποίας είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Η έρευνα σύμφωνα με τους Financial Times αφορά σε επίπλαστες συναλλαγές με εταιρείες «σφραγίδα» (brass-plate companies).

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ομάδα ελεγκτών από την ΕΥ διορίστηκε από διαχειριστές hedge funds των ΗΠΑ που προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο της Aegean Marine Petroleum Network το Μάιο, προκειμένου να κάνει έλεγχο στην εταιρεία. Τα τρία funds - με επικεφαλής τον Tyler Baron της Sentinel Rock Capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο - διαθέτουν το 13% περίπου της Aegean Marine Petroleum Network.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times, αλλά και πηγές από την  Αθήνα με γνώση της έρευνας, οι ελεγκτές διερευνούν εάν τέσσερις εταιρείες – μια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο στις Νήσους Μάρσαλ και μια στη Φλόριντα - συμμετείχαν σε συναλλαγές προκειμένου να παραποιηθούν εμπορικές συναλλαγές και να καλυφθεί υπεξαίρεση κεφαλαίων. Οι εταιρείες είναι οι Abdul Azim Trading, Savina Maritime, South Seas Maritime και Miami Exports Group.

«Αυτές ήταν επιχειρήσεις κελύφη - είχαν μια ταχυδρομική θυρίδα στο Φουτζαιράχ [στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα] αλλά δεν είχαν καμία πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τον έλεγχο.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Μελισσανίδης αρνείται κάθε αδίκημα και δεν απάντησε σε αιτήματα για περαιτέρω σχόλια. Ο γενικός σύμβουλος της Aegean, Σπύρος Φωκάς, δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν θα μπορέσει να σχολιάσει θέματα που χειρίζονται οι ελεγκτές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μελισσανίδης ήταν επικεφαλής της Aegean Marine Petroleum από το 2006 μέχρι το 2016, οπότε πούλησε το μερίδιό του, 15%, στην εταιρεία για 100 εκατ. ευρώ. Μετέπειτα έμεινε ως σύμβουλος με διευθυντικές ευθύνες, αλλά παραιτήθηκε όταν οι διαχειριστές αμερικανικών hedge funds προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο.

Αρκετά ανώτερα στελέχη της Aegean Marine Petroleum, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής, ο υπεύθυνος εφοδιαστικής και προμηθειών αποχώρησαν από την εταιρεία όταν ξεκίνησε ο έλεγχος. Ο δε γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αντικαταστάθηκαν.

Κατά το δημοσίευμα οι ελεγκτές εξέτασαν επίσης τη σχέση της Aegean Marine Petroleum με την Oil Tank Engineering and Consulting, εταιρεία με έδρα της Νησους Μάρσαλ που υπέγραψε σύμβαση με την Aegean Marine  το 2010 για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων στο Φουτζαιράχ. Το έργο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και υπερκάλυψε τον προϋπολογισμό του κατά περίπου 100 εκατ. δολάρια.

Η Oil Tank δεν είχε προηγούμενη εμπειρία κατασκευής πετρελαϊκού σταθμού και δεν έχει πραγματοποιήσει άλλα έργα από το 2014. Οι ελεγκτές εξετάζουν κατά πόσον η Aegean πραγματοποίησε πληρωμές μέσω της Oil Tank σε άλλες επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μελισσανίδης.

Τραπεζικά πιστοποιητικά που έλαβαν οι ελεγκτές από την Εθνική Τράπεζα της Φουτζαιράχ δείχνουν ότι οι πληρωμές από την Aegean Marine Petroleum προς την Oil Tank συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού.

Οι ελεγκτές διερεύνησαν εάν οι πληρωμές αυτές αποκρύπτονταν με τη χρήση πλαστών λογιστικών εγγραφών και παραποιημένων εγγράφων. Προέκυψε πως από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2018, η Aegean μεταβίβασε στο Oil Tank συνολικά 185,3 εκατ. δολάρια.

Η «εμπλοκή» της ΑΕΚ

Μεταξύ άλλων το 2016 η Oil Tank πραγματοποίησε μεταφορά 2,77 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ. Η μεταφορά αυτή καταγράφηκε ως άτοκο δάνειο προς την ομάδα προκειμένου να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου γηπέδου. Πιστεύεται ότι η Oil Tank έκανε επίσης πληρωμές σε μεμονωμένους παίκτες της ΑΕΚ.

Οι ελεγκτές της ΕΥ εργάστηκαν για την έρευνα τους στο πρώην κεντρικό γραφείο την Aegean Marine Petroleum στο λιμάνι του Πειραιά. «Η ομάδα ελέγχου αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια ενώ εργάζονταν», δήλωσε στην εφημερίδα ένα άτομο με γνώση της έρευνας. «Πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες να απαγορευτεί στους ελεγκτές να έχουν πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα», ανέφερε.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας πως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες

Οι Financial Times αναφέρουν πως οι μετοχές της Aegean Marine Petroleum Network υποχώρησαν κατά 75% τον Ιούνιο, όταν η εταιρεία παραδέχτηκε μετά από προκαταρκτική έρευνα, ότι περίπου 200 εκατ. δολάρια  αναμενόμενων εισπράξεων δεν θα εισπράττονταν - ήταν «χωρίς οικονομική ουσία» - και ενημέρωσαν σχετικά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, η Ελβετική εταιρεία Mercuria που δραστηριοποιείται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, απέκτησε τον Αύγουστο σχεδόν το 1/3 της Aegean Marine Petroleum με αντάλλαγμα πιστωτικές διευκολύνσεις αξίας 1 δισ. δολαρίων και έναντι 30 εκατ. δολαρίων σε μετρητά. Η συμφωνία εξασφάλισε ότι η Aegean Marine Petroleum θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου