Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Η διαπλοκή του αιώνα



Τελικά μόνο τυχαία δεν ήταν η ποδοσφαιρική συμπόρευση Μαρινάκη-Αλαφούζου. Το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται ένα απίστευτο σκηνικό διαπλοκής που ενώνει ποδόσφαιρο-media-πολιτική. Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι καθημερινές.

Αρχικά ήταν η μεταγραφή στελέχους. Η Εύη Κουτσαυτάκη ήταν μία από τις βασικές συνεργάτιδες του  Μαρινάκη στο κομμάτι της επικοινωνίας. Και όμως! Η συγκεκριμένη έφυγε από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, για να συνεχίσει τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού και στον  ΣΚΑΙ! Κανείς φυσικά δεν προβληματίστηκε, κανείς δεν έκανε θέμα. Ήταν σαν να το ήξεραν σα να το περίμεναν.

Να ήταν μόνο αυτό!

Το Πρώτο Θέμα σήμερα (ο Θέμος ξέρει) παρουσιάζει ρεπορτάζ μέσα από το οποίο αποκαλύπτονται λεπτομέρειες της συνεργασίας που ετοιμάζουν Βαρδινογιάννης-Μαρινάκης-Αλαφούζος!

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ… «έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα στις οικογένειες Βαρδινογιάννη και Αλαφούζου σχετικά με την προοπτική συνεργασίας των δύο καναλιών που έχουν στην ιδιοκτησία τους, το Star και το ΣΚΑΪ αντίστοιχα. Οι δύο επιχειρηματίες επιθυμούν να περιορίζουν τα έξοδα λειτουργίας των δύο καναλιών, για το λόγο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αυτό.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για αμοιβαία παραχώρηση μετοχών από τον ένα επιχειρηματία στον άλλον που θα φτάνει το 49% του συνολικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Βαρδή Βαρδινογιάννης θα παραχωρήσει το 49% του STAR και ο Γιάννης Αλαφούζος ίδιο ποσοστό του ΣΚΑΪ. Για να υλοποιηθεί το κοινοπρακτικό σχήμα, η πλευρά Βαρδινογιάννη θα εισφέρει ένα ποσό σε μετρητά -υπολογίζεται περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ- καθώς και ένα μέρος- πιθανότατα 17.5%- από τις μετοχές που κατέχει στο Mega.

Στο σημείο αυτό εμφανίζεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης, κάτοχος του 22.11% του Mega μετά και την πρόσφατη εξαγορά του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ), o οποίος εφόσον το σενάριο ευοδωθεί θα έχει στο «Μεγάλο Κανάλι» συνεργάτες το Γιάννη Αλαφούζο και Γιάννη Βαρδινογιάννη, σε μια κοινοπραξία με ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το Mega αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα υπολειτουργεί, εξακολουθεί να έχει έσοδα και εφόσον η κοινοπραξία υλοποιηθεί πιθανώς να επαναλειτουργήσει από το φθινόπωρο, αλλά και σε κάθε περίπτωση πριν το νέο έτος.

Βεβαίως, στην υπόθεση του Mega εκκρεμεί η ένσταση από την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη όσον αφορά τον πλειστηριασμό της εξαγοράς του ΔΟΛ, στον οποίο ανήκει το 22.11% των μετοχών του Mega και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η ενδεχόμενη αυτή συμμαχία θα σημάνει και τροποποίηση του χώρου των μίντια, καθώς αφενός ο ΣΚΑΪ θα αποκτήσει περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αφετέρου το STAR θα κάνει στροφή και σε ειδησεογραφικό πρόγραμμα, με το σενάριο συστέγασης των δύο καναλιών να εξετάζεται. Αν συμβεί αυτό, στο κτήριο που στεγάζει σήμερα το STAR και το οποίο βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, θα φιλοξενηθεί το ειδησεογραφικό κομμάτι των τριών τηλεοπτικών σταθμών.

Παράλληλα, τα τρία κανάλια δε θα χρειάζεται να έχουν τρία διαφορετικά συνεργεία για την παραγωγή δελτίου ειδήσεων, αλλά αντιθέτως θα υπάρχει η συνεργασία αυτή. Μάλιστα, στο πλαίσιο των περικοπών στα λειτουργικά έξοδα των καναλιών αναμένεται περιορισμός του αριθμού των εργαζομένων στο τεχνικό προσωπικό.

Εξάλλου, ήδη έχει μειωθεί το νούμερο αυτό στο STAR σε μια γενικότερη προσπάθεια οικονομίας κλίμακος.

Κυρίως όμως, πρόκειται για μια συνεργασία που θα προκαλέσει «σεισμικού χαρακτήρα αλλαγές και δονήσεις» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, που δε θα αφήσουν ανεπηρέαστο κανένα τομέα της κοινωνικής ζωής».

Ποιος μπορούσε να πιστέψει πριν λίγα χρόνια ότι όλα αυτοί μπορούσαν να επικοινωνήσουν, πολύ περισσότερο να χτίζουν τέτοιο σκηνικό διαπλοκής; Μία κατάσταση άνευ προηγουμένου για την Ελλάδα,  που εμπλέκει το ποδόσφαιρο (φυσικά), τα ΜΜΕ, ενώ έχει και ξεκάθαρο πολιτικό υπόβαθρο…

Και όμως αυτοί πριν λίγο καιρό… (μαζί με τους φίλους τους στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας) τόλμησαν να κατηγορήσουν άλλους για διαπλοκή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου