Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Σιδηρόπουλος: «Καθοδηγούμενα ΜΜΕ ασκούν πίεση εκ των προτέρων στους διαιτητές»

Για την χρήση του VAR και τη χρήση του στο ελληνικό πρωτάθλημα, την επιλογή ξένων διαιτητών στον τελικό κυπέλλου τα λάθη αλλά και την πίεση που υφίστανται οι Έλληνες διαιτητές μίλησε ο διεθνής διαιτητής Τάσος Σιδηρόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ. και τον Τάσο Επιτρόπου.
Μεταξύ άλλων, ο Σιδηρόπουλος είπε:
Για το γεγονός ότι δεν είναι στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να μην είμαι κι αυτό είναι αποδεκτό. Υπάρχουν πιο έμπειροι διαιτητές από εμένα και μπορούν να σταθούν καλύτερα στο υψηλότερο επίπεδο. Σ’ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο επιλέγονται λίγοι διαιτητές από την Ευρώπη, καθώς πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση απ’ όλες τις Συνομοσπονδίες. Φέτος έχουν πάει δέκα, εκ των οποίων ο ένας εκτελεί χρέη τέταρτου. Οι θέσεις είναι λίγες και οι πιο έμπειροι διαιτητές έχουν τον πρώτο λόγο. Ωστόσο, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο όσοι διαιτητές είναι στο όριο θα σταματήσουν, κάτι που σημαίνει ότι οι πιο νέοι περιμένουμε να πάρουμε τις ευκαιρίες για να προχωρήσουμε παραπάνω».
Για την εφαρμογή του VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Είναι μία πρωτόγνωρη καινοτομία για τα παγκόσμια ποδοσφαιρικά δεδομένα που επεμβαίνει στα ξεκάθαρα λάθη. Εχουν γίνει δοκιμές, όπως στο Παγκόσμιο Ελπίδων στην Κορέα που ήμουν κι εγώ, έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία με την εκπαίδευση των διαιτητών και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Λάθη διορθώθηκαν και σωστές αποφάσεις επιβεβαιώθηκαν».
Για το πώς λειτουργεί το VAR: «Ολες οι φάσεις τσεκάρονται από τον Video Assistant Referee αυτεπάγγελτα. Δεν χρειάζεται να του πει κάτι ο διαιτητής. Αν μπει ένα γκολ, τσεκάρει αν έχει υπάρξει κάποιο offside ή κάποιο φάουλ. Αν συμβεί κάτι ενημερώνει τον διαιτητή για να διακόψει τον αγώνα. Αν το ματς συνεχιστεί δεν μπορεί να αλλάξει απόφαση». 

Για το αν το VAR κάνει πιο εύκολη τη ζωή του διαιτητή: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τη διευκολύνει. Ο διαιτητής οφείλει να πάρει την απόφαση μέσα στο γήπεδο όπως την αισθάνεται, έχει όμως ένα backup σε περίπτωση που γίνει ένα λάθος. Υπάρχει κάποιος για να σε διορθώσει και να αποφεύγονται τα μεγάλα λάθη. Ολα αυτά είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου και της δικαιοσύνης. Ακόμα και έτσι, λάθη θα γίνονται. Ανθρωποι αποφασίζουν και στο VAR. Μπορεί να κάνουν κάποιο λάθος. Αυτό που θέλουν είναι να μειώσουμε τα πολύ σημαντικά λάθη και όχι να τα εκμηδενίσουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να τα φτάσουμε στο μηδέν, αλλά τότε θα έπρεπε να έχουμε ρομπότ και να παίζουν και ρομπότ ποδοσφαιριστές για να μην κάνουν λάθη».
Για το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του VAR: «Δεν είμαστε έτοιμοι. Στην αρχή της σεζόν δεν θα έχουμε VAR. Προετοιμαζόμαστε όλοι πυρετωδώς».
Για τον τελικό του Κυπέλλου, στον οποίο ήταν ο μοναδικός Ελληνας ως τέταρτος διαιτητής: «Αισθάνθηκα παράξενα, αλλά από την στιγμή που είχα τον ρόλο του τέταρτου διαιτητή όφειλα να κάνω το καθήκον μου. Σίγουρα θα ήθελα να είμαι πρώτος διαιτητής, αλλά η ΚΕΔ είναι αυτή που κρίνει. Δεν μου άρεσε που ήταν ξένος ο διαιτητής, όπως και σε όλους τους Ελληνες διαιτητές. Το θέμα είναι γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους Ελληνες διαιτητές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τα λάθη και την καχυποψία, ώστε ο κόσμος να εμπιστεύεται τους Ελληνες διαιτητές».
Για το ενδεχόμενο να ορίζονται ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι: «Δεν ξέρουμε να έχει παρθεί μία τέτοια απόφαση, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ο νέος κανονισμός διαιτησίας. Ολα είναι εικασίες. Πρέπει να τα δούμε όλα στην πράξη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως Ελληνες διαιτητές είναι να παίζουμε καλά για να μην χρειάζονται ξένοι διαιτητές. Δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας. Γίνονται λάθη που δεν πρέπει να γίνονται, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι τεταμένο».
Για το αν οι διαιτητές αισθάνονται πίεση από τους παράγοντες των ομάδων: «Η πίεση έρχεται από παντού, όχι μόνο από τους παράγοντες. Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν γύρω από τις ομάδες, τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ, τα οποία σου ασκούν πίεση εκ των προτέρων και αν τα πας καλά σε ξεχνάνε. Ο Ελληνας διαιτητής δέχεται πολύπλευρη πίεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου