Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Έτσι θα δουλέψει το VAR στο μουντιάλ (Video)


Είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός! VAR στο μουντιάλ! Πώς όμως θα λειτουργήσει πρακτικά;

Το VAR θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο Μουντιάλ και σε συνδυασμό με το Goal Line Technology, το οποίο υποδεικνύει εάν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή τέρματος, ολοκληρώνεται το τεχνολογικό πακέτο που υπόσχεται να κάνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο.
Το control room του VAR θα βρίσκεται στη Μόσχα. Εκεί θα εδρεύουν 13 διαιτητές, αποστολή των οποίων θα είναι η βοήθεια των πέντε διαιτητών του αγώνα, σε τέσσερις περιπτώσεις:
- Γκολ
- Πέναλτι
- Κόκκινη Κάρτα
- Ταυτοποίηση ποδοσφαιριστή  που υπέπεσε σε παράβαση
Όταν ένας διαιτητής, σε οποιοδήποτε από τα 12 γήπεδα της διοργάνωσης, έχει αμφιβολία για μια φάση, θα σχηματίζει με τα χέρια ένα ορθογώνιο, που θα παραπέμπει σε τηλεοπτικό δέκτη. Το παιχνίδι θα διακόπτεται και από το control room  στη Μόσχα θα του επιβεβαιώνουν εάν έλαβε τη σωστή απόφαση ή αν θα του υποδεικνύουν τι θα υποδείξει, μόνο για τις τέσσερις πιο πάνω περιπτώσεις. Ο διαιτητής θα δείχνει στο κοινό ότι επικοινωνεί μέσω του ακουστικού που έχει στο αφτί.
Οι φίλαθλοι μέσω των matrix του σταδίου θα βλέπουν επαναλήψεις τις επίμαχης φάσης και θα ενημερώνονται για την τελική απόφαση.
Πριν από κάθε αγώνα θα ανακοινώνεται το όνομα του διαιτητή που είναι υπεύθυνος για το VAR.
«Αυτοί οι 13 που θα πάνε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το VAR έρχεται για να λύσει προβλήματα, όχι για να περιπλέξει τα πράγματα» δηλώνει ο Διευθυντής Διαιτησίας της FIFA –πρώην διεθνής ρεφ- Μάσιμο Μπουζάκα.
Πάντως για πρώτη φορά στα χρονικά του ποδοσφαίρου, δεν θα αποφασίζουν οι διαιτητές του αγώνα για μια φάση, αλλά διαιτητές που ίσως βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.


Δείτε εδώ και το βίντεο που δημιούργησε η FIFA γι’ αυτό και προβλήθηκε στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου